Topklas

Schrijfcursus voor gevorderde schrijvers

De topklas is de vervolgcursus die je kunt volgen als je al een schrijfcursus hebt gevolgd of anderszins schijfervaring hebt opgedaan: het volgen van de workshops bij de schrijftuin kan een goed opstapje zijn naar de topklas. De topklas wordt gegeven in samenwerking met uitgever Jasper Henderson van uitgeverij Thomas Rap, die samen met schrijfdocent Janneke Jonkman je synopsis en manuscript beoordeelt en bespreekt. De topklas vindt plaats op de Kromme Waal in Amsterdam, op vijf minuten lopen van Centraal Station. Er is tevens een samenwerking met een literair agentschap.

Boekuitgeven
SchrijfcursusAmsterdam

Toe aan een volgende stap in je schrijven? In de topklas werk je in een groepje van 4 deelnemers aan je manuscript of een langer verhaal, terwijl je bij elke schrijfronde nauwkeurige feedback krijgt van de docent en je medecursisten. Je krijgt inzicht in je pluspunten én je verbeterpunten, krijgt grip op de kern van je verhaal, en leert tegelijkertijd van andermans struikelblokken. Bovendien maak je kennis met een uitgever, die aan het einde van de cursus jouw langere verhaal of fragment eveneens onder de loep neemt en van uitgebreide feedback voorziet – zowel op papier als mondeling in de laatste les. Is er interesse in uitgave van je werk, dan hoor je dat ook. Tevens wordt het manuscript met de meeste potentie opgestuurd aan Schönbach Literary Agency en krijg je te horen of ze jou willen vertegenwoordigen als auteur. Je maakt dus kans op een rechtstreekse ingang bij een literaire uitgeverij of agentschap - wie weet wordt jouw boek straks uitgegeven!

Opzet van de cursus

LES 1: In de eerste les pitch je jouw idee voor je verhaal of boek. In 5 à 10 minuten vertel je waar je over wilt schrijven. Je krijgt direct feedback van docent Janneke Jonkman, die je plan kritisch onder de loep neemt. Als je al een synopsis* hebt liggen (niet langer dan 1 A4’tje), word je verzocht deze van tevoren aan de docent te mailen, zodat deze ter plekke van advies en commentaar wordt voorzien. Tevens krijg je tips voor het schrijven van een goede synopsis.

LES 2: Je krijgt vanaf nu steeds twee weken de tijd om verder te schrijven aan hetzelfde fragment  - maximaal 5000 woorden -, of je mag steeds een nieuw fragment of hoofdstuk inleveren van diezelfde lengte. Iedere les krijg je uitgebreid feedback. Er wordt verondersteld dat je de techniek van het schrijven al kent en kunt toepassen, maar waar nodig zal deze aan de hand van de teksten opnieuw aan bod komen. In les 2 en 4 krijgen bovendien 2 deelnemers de kans om een onderwerp aan te kaarten waar ze meer over willen weten, iets waarmee je nog worstelt in je verhaal of een techniek waar je vragen over hebt. Naar aanleiding daarvan krijg je specifieke uitleg of input van de docent en volgt een groepsgesprek, waarbij de stof voor iedereen zo relevant mogelijk wordt gemaakt. 

LES 3: In les 3 stelt redacteur Jasper Henderson zich voor en vertelt hij waar hij zoal op zal letten bij het meelezen. Hierna heb je nog drie lessen de tijd om zijn tips te verwerken.

LES 4: In deze les onder meer weer uitleg en een groepsgesprek aan de hand van twee ingebrachte onderwerpen.

LES 5: In les 5 krijg je tevens een laatste maal feedback van docent Janneke Jonkman. We zetten de puntjes op de i van de synopsis. Binnen een week stuur je je eindverhaal of fragment van jouw keuze (max. 5000 woorden) naar redacteur Jasper Henderson, die het van commentaar zal voorzien.

LES 6: Deze les wordt geleid door Jasper Henderson (en begeleid door Janneke Jonkman), die ieders werk zal bespreken. Je krijgt een eerlijk oordeel waar je echt verder mee kunt. Er is een nauwe samenwerking met Thomas Rap: als er interesse bestaat, kun je worden uitgenodigd om verder te praten. Tevens wordt in les 6 bekendgemaakt welk werk we graag insturen aan Schönbach Literary Agency. Garantie op uitgave van je werk bieden we niet, wel een helder inzicht in waar je staat als beginnend schrijver. De les wordt feestelijk afgesloten en je ontvangt een bewijs van deelname.

Docent

De topklas wordt geleid door docent Janneke Jonkman en uitgever Jasper Henderson van uitgeverij Thomas Rap. Er is tevens een samenwerking met Schönbach

Data

Vanaf 12 maart 2024: 6 dinsdagavond van 19.00-21.30 uur, met 2-4 weken tussen de lessen, zodat er ruim voldoende schrijftijd is. De data zijn:

12 maart, 26 maart, 23 april, 14 mei, 4 juni, 18 juni 2024

Locatie

De topklas vindt plaats op De Kromme Waal, op 5 minuten lopen van Centraal Station. 

Prijs

€ 950,- (incl. 21% btw). Hiervoor krijg je: 6 lessen van 2,5 uur met veel individuele aandacht, lesstof op maat, feedback op een groot deel van je manuscript, helderheid in je synopsis/verhaalplan, lessen op een toplocatie, professionele feedback van een uitgever, een mogelijke ingang bij een agentschap en uitgeverij, onbeperkt koffie/thee/koekjes, een certificaat van deelname. Als je ZZP'er bent, zijn de kosten aftrekbaar (je krijgt op verzoek een factuur op je bedrijfsnaam). 

Wie de workshop Personages, Plot & Premisse of Schrijf je boek heeft gevolgd krijgt € 50 korting op de topklas. Voor deze combinatie kun je je hier inschrijven.

Inschrijven

VOL VOL VOL 
De topklas is vol - wachtlijst plek mogelijk. 

De topklas is bedoeld voor cursisten die de schrijfcursus of workshops bij de schrijftuin hebben gevolgd, of cursisten die ergens anders een basiscursus creatief schrijven hebben gevolgd. Om een bepaald niveau te garanderen, werken we met een selectie. Stuur naast je aanmelding een verhaalfragment (max. 2000 woorden) naar info[at]deschrijftuin.nl. Indien je niet de schrijfcursus bij de schrijftuin hebt gevolgd: vermeld in enkele zinnen waar je eerder les hebt gehad en wat je schrijfervaring is. Deelnemers aan de schrijfcursus en -workshops krijgen voorrang. 

*Tips voor het schrijven van een synopsis

Wil je van tevoren een synopsis schrijven, zorg dan deze maximaal 1 A4 is. De synopsis is een beknopte samenvatting van je idee, het verhaal in grote lijnen, zonder details, inclusief het einde (dit in tegenstelling tot flaptekstsen en dvd-hoezen waarop het einde meestal niet wordt verteld). Zorg in elk geval dat je karakters er duidelijk in genoemd en geschetst worden en probeer duidelijk te maken welk conflict het verhaal ontwikkeling geeft. Zet er een (werk)titel boven. Eventueel kun je een premisse toevoegen: een zin die de boodschap van de film samenvat in één zin en die je kunt baseren op de volgende formule: x leidt tot y. Of voeg een tagline toe: een samenvatting van je verhaal in één kernachtige zin.

Schrijfcoach Janneke Jonkman

Schrijfdocent

De topklas wordt begeleid door schrijfdocent Janneke Jonkman.

De topklas is een leuke én serieuze periode van heel hard werken voor mensen die al de nodige ervarin hebben in schrijven. De kansen op uitgave worden serieus besproken, de docent is meedenkend, benaderbaar en ervaren; de sfeer is opbouwend en leuk, de locatie centraal en aangenaam. Dat er een redacteur/uitegever van statuur deelneemt is een absolute meerwaarde vanwege zijn feedback als uitgever en zijn rijke ervaring als acquirerend redacteur. Kortom, leuk, uitdagend en leerzaam!

Tessa  IJzermans

Niets dan lof wat betreft de topklas, ik vond de lessen een moment om naar uit te zien, het heeft mij gemotiveerd een mooi fundament op te zetten. Ik raad het iedereen aan. Jij bent een kei in het meedenken én beeldende scènes inbouwen. Je Unique Selling Point.

Thijs Brouwer

Ik heb eerder een schrijfcursus gevolgd, maar de topklas van Janneke overtrof mijn verwachting. Janneke zorgt voor een prettige sfeer waarin op een veilige manier geëxperimenteerd kan worden met schrijven over allerlei (persoonlijke) onderwerpen. Ze gaf mij schrijftips die ik zelf niet had kunnen bedenken: ze heeft inzicht in het schrijfproces. Tijdens deze topklas werkte ik echt aan een boek (en niet aan een kort verhaal of aan schrijfoefeningen), daardoor heb ik een grote stap gezet in mijn schrijfontwikkeling. Ook de extra input en waardevolle inzichten in de 'literaire wereld' van de externe redacteur droegen daaraan bij.

Jantienke Gelderman

De eerste hoofdstukken van mijn boek De parenclub ontstonden bij de schrijftuin. Zonder de intensieve schrijfcursus en de topklas had ik dit niet kunnen bereiken. Dit had ik echt nodig.

Alexandra Leijs

Cursus voor gevorderden, voor cursisten die al een goed idee hebben voor een boek. Het is intensief, maar ook erg bevorderend als je echt serieus stappen wilt maken in leren romanschrijven.

Ricardo Trinidad

Ik vond de topklas echt een waardevol vervolg op de basiscursus. Ik heb er weer van genoten en mijn plezier in schrijven is verder aangewakkerd. Ik heb er ontzettend veel geleerd over het schrijven van een langer verhaal. Wat ik ook erg prettig vond was je goede en nuttige feedback op onze stukken in combinatie met de veilige omgeving en de goede sfeer in de lessen.

Arnoud van der Zaan

Docent Janneke heeft zeer veel ervaring in zowel het schrijven als het lesgeven, en dat merk je. Met haar opbouwende, heldere feedback brengt ze je de fijne kneepjes van het vak bij. Ze geeft je dat beetje zelfvertrouwen dat je nodig hebt om door te gaan, want schrijven en het aan anderen laten lezen is gewoon hartstikke spannend. Tijdens de lessen hangt er een fijne, veilige en ongedwongen sfeer. Ik kan het iedereen aanraden.

Marijn Rens

Met het predikaat topklas schep je verwachtingen over het niveau van de cursus, maar ook van de cursisten. Ik vond de cursus en de medecursisten top. Daardoor voelde ik me echt uitgedaagd om er zo veel mogelijk uit halen en ook de variatie in schrijfstijlen werkte erg inspirerend. Jannekes positieve feedback waarbij ze geen concessies doet aan haar eigen kwaliteitsnormen, helpt mij om beter te schrijven en kritischer te kijken naar mijn eigen werk. Dat Jasper ook nog op het einde aanschuift zorgt voor een mooie cliffhanger, die het schrijvershart sneller doet kloppen.

Caspar Schonfeld Wichers

Ik vond de cursus heel leerzaam en inspirerend. En bijzonder om persoonlijke verhalen te kunnen delen en te lezen. En ook gewoon super gezellig! Docent Janneke geeft fantastisch les. Ze leert je zowel over de technische kant van het schrijven, als over de inhoud van een goed verhaal. In de topklas was nog meer aandacht voor je eigen verhaal dan in de eerste cursus. Na het afronden van de topklas had ik echt het idee hoe mijn verhaal eruit moest zien. Inmiddels heeft een uitgeverij interesse getoond in mijn boek!

Mieke Terlouw

Na de basiscursus heb ik ook de topklas gevolgd. De cursussen van Janneke heb ik ervaren als zeer waardevol, toegankelijk en persoonlijk. Een goede mix tussen theorie en praktijk. Janneke is een goede en fijne docente.’

Sanne Aben

Ik zou deze cursus aanraden, vooral na de vorige cursus. Het geheel wordt wat completer als je beide cursussen volgt. Je hebt genoeg handvatten meegekregen om te weten wat je aan het doen bent. Daarnaast zijn twee professionele perspectieven op je eigen werk een goede stimulans om op eigen houtje verder te gaan.

Natalia Walenkamp

Een goede cursus om een bestaand idee verder te brengen. Positief vond ik het respect voor ieders niveau, intenties en ambities, persoonlijke betrokkenheid en de prettige omgang.

Joris van der Geest

Ik vond het super leerzaam en verrijkend, waarvoor dank aan iedereen, en met name aan Janneke die mij over de streep haalde.

Francesca Polo

Janneke, jij in het bijzonder bedankt voor je professionele begeleiding en feedback, zeer nuttig en leerzaam!

Esther van Helden

Een investering in jezelf. Je moet zeker zijn dat je deze stap wil zetten en er tijd voor vrij maken. Als je tijd vrij maakt, krijg je er veel voor terug van de docente.

Karen Ubachs

Leerzame cursus. Door feedback van zowel docent als extern redacteur krijg je een nóg beter beeld van je sterke en zwakke kanten. Ik kan goed verder met de verbeterpunten. Het sterke van de cursus is de opbouwende feedback. Die wordt op een dusdanige manier gegeven dat het stimuleert om verder te schrijven.

Bianca Karssenberg

Mooie mix van techniek, meedenken over verhaallijn en enthousiasmeren. Schrijven is een vak - hier word je je niet alleen van bewust, maar ook in bekwaam.

Bas van der Velde

Een heel goede en leerzame cursus; je moet echt enige kennis hebben (uit de eerste cursus), je leert ook veel van elkaar. De extern redacteur vond ik heel goed, erg leerzaam.

Alexandra Holscher

Veel individuele aandacht, serieuze toonzetting in een ontspannen ambiance, nuttige bijdrage van extern redacteur. Het was weer top, Janneke, veel dank!

Marieke Soons

Je leert enorm veel van elkaar. Je leert beter schrijven. Je leert het verschil tussen schrijven en schríjven.

Marie-Jose Zondag

De opzet is goed en jouw kennis van schrijven is gewoon heel erg goed en scherp. Jouw aandacht voor iedereen is ook heel goed en je feedback zeer waardevol. En ja: ik heb nu een veel beter beeld van mijn zwakke en sterke punten. De aanwezigheid van Jasper is een prima trekker en bonus.

Martijn Vroemen

Vriendelijke sfeer, open houding van de medecursisten, en het is overduidelijk dat je voor iedere cursist veel tijd uittrekt. Zowel bij het lezen van de verhalen als bij de bespreking ervan. Je laat merken dat je alle verhalen met interesse leest en er goed over nadenkt, wat mij als cursist vertrouwen geeft. Dank je wel voor de cursus, ik heb er (weer) enorm veel van geleerd, en zou hem ook aan anderen aanbevelen. Sterker nog, dat heb ik al gedaan!

Guido Goudswaard

Schrijfklas Amsterdam

Uitgever Jasper Henderson geeft feedback op de pitches.

KW9 Schrijven aan de tafel op de begane grond
SchrijfcursusAmsterdam
Lerenschrijvenschrijftuin

Alle foto’s genomen op schrijftuin-locatie Kromme Waal 9

Schrijfcursus amsterdam kw9
Schrijfcursus gevorderden
BoekuitgevenAmsterdam
Boekuitgeven
Cursus boek uitgeven
Boekschrijven1

Project 3

Lorem ipsum dolor sit amet

Bekijken
Boekpubliceren2

Project 3

Lorem ipsum dolor sit amet

Bekijken
Boekschrijven3

Project 3

Lorem ipsum dolor sit amet

Bekijken
Boekuitgeven4

Project 4

Lorem ipsum dolor sit amet

Bekijken

Project 6

Bekijken